Adoptieverhaal van

Marcel en Mirjam

Deze website is voor het laatst bijgewerkt op:  26 mei 2012

Onze reis naar Bruce

 
     
3 en 4 mei 2012
5 en 6 mei 2012
7 mei 2012
8 mei 2012
9 mei 2012
10 mei 2012
11 mei 2012
12 en 13 mei 2012
14 mei 2012
15 mei 2012
16 mei 2012
17 en 18 mei 2012
19 en  20 mei 2012
21 en 22 mei 2012
23 mei 2012
24 en 25 mei 2012
26 mei 2012
27 en 28 mei 2012

Terug
 

16 mei 2012-Soweto

Vandaag stond een trip naar Soweto (38 wijken, die samen de South-Western Town-ships vormen) op de agenda. Voor ons de vraag of dit een herbeleving zal zijn van onze trip zo'n 5 jaar geleden. Iedereen die voor ons vaker naar Soweto waren geweest, wisten ons te vertellen dat Soweto veranderd. Vooraf was ons al meegedeeld dat de inhoud van de tour was gewijzigd ten opzichte van 5 jaar geleden. Wij waren benieuwd.

Om 9.00 uur werden wij door Liaan van BreakAway afgehaald. Het voordeel van het feit dat je kinderen vroeg wakker zijn (deze ochtend was het wederom 7.00 uur), is dat je zonder veel gestress op tijd klaar kan zijn op een dergelijke dag.

De tour startte met een bezoek aan het Soccer City Stadium (tegenwoordig FNB Stadion, maar tijdens het WK in 2010 wel het voor Oranje bekende Soccer City) in Johannesburg/Soweto. Een indrukwekkend mooi stadion, welke wij op ons "gemakkie" aan de buitenkant mochten bekijken.

Na een kop koffie/frisdrankje bij een tankstation, werd de tour voortgezet. Deze voerde langs de bekende hostels in de vallei (welke in de jaren 50 in opdracht van de regering waren geplaatst), de "olifantenhuisjes" (eveneens in opdracht van regering in jaren 50 geplaatst) en andere herinneringen aan het ontstaan van Soweto in de jaren 50. Tijdens de rit vertelde Liaan tal van geschiedenisfeiten (die wij hier achterwege zullen laten).

Opvallend tijdens de rit was het zien van de hoeveelheid ondernemerschap in deze wijken. Om de 10 meter wel een andere onderneming (aan de straatkant, dan wel in de woningen). Als accountant zal je in Soweto wel aan de bak kunnen, met zoveel ondernemers......

Voor de lunch werd er gestopt bij het Hector Pieterson-museum, waar tal van herinneringen aan de studentenprotesten in Soweto van 1976 zijn. Voor ons een mooie gelegenheid om de hierin aanwezige souvenierswinkel binnen te gaan en op zoek te gaan naar de bandana's. Er waren er niet veel meer, dus wij hebben ze allemaal opgekocht (5 stuks).

                                             Soweto, verhaal 16 juni 1976 

De lunch werd genoten in het Mandela Family Restaurant. Dit schijnt eigendom te zijn van de familie Mandela en is gelegen aan de overkant van één van de voormalige woningen van Nelson Mandela, alwaar hij een korte tijd na zijn vrijlating uit Robbeneiland gewoond heeft, aan een zijstraat van de (bekende) Vilakazi Street. De lunch was met typische Zuidafrikaanse gerechten, waar iedereen van heeft genoten...

Om de lunch enigszins te laten zakken, werden wij in de gelegenheid gesteld om kort de Vilakazi Street op en neer te lopen (voor degenen die nu denken dat de Vilakazi Street de PC Hooftstraat is van Soweto: deze straat is bekend omdat aan deze straat (als enige in de wereld) twee nobelprijswinnaars hebben gewoond, namelijk Nelson Mandela en Desmond Tutu).

 

Na de lunch werd de Regina Mundi Church bezocht. In deze kerk werden in de jaren 70 bijeenkomsten gehouden door het ANC, omdat openbare bijeenkomsten verboden waren, en deze kerk speelde ook een rol tijdens de opstanden van 16 juni 1976. Indrukwekkend om te zien dat de kogelgaten in deze kerk nog aanwezig zijn in het dak. Ook bijzonder om aanwezig te zijn op de tweede locatie (na het Orlando Stadium) waar Nelson Mandela na zijn vrijlating in het openbaar gesproken heeft. Mooi om te zien dat de glas-in-lood ramen een verhaal vertellen van de inrichting van Soweto in de jaren 50, via de opstanden in de jaren 70 en 80, de vrijlating van Nelson Mandela naar een blik naar de toekomst van Zuid Afrika.

                                     

 

In een kleine tentoonstellingsruimte in deze kerk mochten wij op de wand onze namen achterlaten, nu hopen dat wij in de toekomst in de gelegenheid zullen zijn om terug te komen en vast te stellen dat onze namen nog aanwezig zijn.

          Noa op reis door Soweto        Bruce op reis door Soweto

 

Rond 14.30 uur reden wij het township Kliptown binnen. Dit is nog een van de sloppenwijken in Soweto en wij werden in de gelegenheid gesteld om echt midden in deze wijk rond te lopen (onder begeleiding). Onze reden van ons bezoek was niet om uitsluitend te zien hoe  de inwoners van deze wijk wonen en leven, maar om een indruk te krijgen van een ander Zuid Afrika dan wij in de voorafgaande dagen hebben gezien. Ook dit is een deel van Zuid Afrika, maar gelukkig maar een zeer beperkt deel van dit mooie land. Een zeer indrukwekkend bezoek, waarbij wij zijn rondgeleid door een inspirerende bewoner van deze wijk, genaamd Sunnyboy. Hij probeert met bewoners van deze wijk activiteiten te ontplooien waarbij deze (kansarmere mensen) gelegenheid krijgen hun talenten (voetbal, dans, zang) uit te dragen, zelfs ver in het buitenland. Ook indrukwekkend om te zien hoe deze mensen moeten leven en waarschijnlijk door de overheid vergeten worden. Uit het verhaal van Sunnyboy bleek wel dat de overheid bereid is andere huisvesting voor de bewoners te maken, maar dat deze huisvesting vervolgens in de verkoop worden gezet en zodoende de doelstelling niet wordt waargemaakt. Om ongeveer 16.00 uur was de tour afgelopen en werd de reis naar huis ingezet.

Kliptown            Kliptown

Kliptown            Kliptown

Kliptown            Kliptown

 

Een totaal andere beleving van Soweto dan 5 jaar geleden. Ook wij constateren dat Soweto aan het veranderen is. De hoeveelheid krotten van 5 jaar geleden was in onze beleving minder. Nu viel ons de hoeveelheid zelfwerkzaamheid en ondernemerschap meer op en wij hebben andere achtergronden van de geschiedenis van Soweto meegekregen. Een zeer waardevolle dag....

 

   
Soccer City Stadium

"olifanten"huisje in Soweto
Nelson Mandela's huis na vrijlating, Velakazi Street


Regina Mundi Church


Regina Mundi Church, wand met namen bezoekersKliptown
Kliptown

Kliptown