Adoptieverhaal van

Marcel en Mirjam

 

Deze website is voor het laatst bijgewerkt op:  26 april 2012

De procedure
Voorstel Noa
Reis naar Noa
Inzamelingsactie

 

terug

 

Onze procedure naar Noa

 

 

Aanmelding bij ministerie van justitie

Wij hebben ons op 5 september 2003 aangemeld bij het ministerie van justitie en op 11 september ons BKA nummer ontvangen. In de brief van justitie stond aangegeven dat we er rekening mee moesten houden dat de wachttijd tot aan het gezinsonderzoek ongeveer  2 jaar zou zijn.

 

Stichting adoptievoorzieningen (VIA voorlichting)

10 december 2004 krijgen we bericht van Stichting Adoptievoorzieningen i.v.m. het bijwonen van de voorlichtingsbijeenkomsten, de verplichte bijdrage dient te worden betaald. We hebben nog nooit zo snel een rekening betaald. De planning voor ons zal zijn dat de voorlichtingsbijeenkomsten zullen plaatsvinden in de periode van april t/m juli 2005.

16 december 2004 brief van Stichting Adoptievoorzieningen, waarin zij aangeven dat er eventueel een mogelijkheid is om in de periode eind januari t/m april met de voorlichtingsbijeenkomsten te starten, wanneer er plaatsen openvallen. We kunnen aangeven of we daarvan gebruik willen maken en of we bezwaar hebben tegen een grotere reisafstand. Natuurlijk willen we daar gebruik van maken. Meteen de antwoordstrook opgestuurd, afstand maakt ons niets uit (Marcel is t/m 2 februari op wintersport).

21 december 2004 het rooster voor de zes voorlichtingsbijeenkomsten. We starten op donderdag 3 februari in Zwolle (geweldig een kwartaal eerder) en Marcel is dan net weer terug van wintersport.

3 februari 2005 spannend vandaag onze eerste Via (Voorlichting Interlandelijke Adoptie) bijeenkomst.

17 februari 2005 de tweede bijeenkomst, spanning is er gelukkig af.

4 maart 2005 alweer op de helft onze derde bijeenkomst.

17 maart 2005 de vierde bijeenkomst.

31 maart 2005 de vijfde bijeenkomst.

14 april 2005 yes, onze laatste voorlichtingsbijeenkomst op naar de volgende stap naar de Raad voor de Kinderbescherming.

Het waren zes “verplichte” bijeenkomsten, wij hebben ze als zeer leerzaam ervaren. We hadden een leuke groep en hebben na afloop onze email-adressen uitgewisseld om elkaar op de hoogte te houden van het proces.

 

Raad voor de Kinderbescherming

17 juni 2005 bericht van de Raad, voordat het gezinsonderzoek start moeten we ons eerst medisch laten keuren door een onafhankelijke huisarts.

28 juni 2005 worden we gebeld door de Raadsmedewerkster, ze wil volgende week al een afspraak maken. We gaan 4  t/m 18 juli op vakantie. Afspraak gemaakt voor 19 juli.

30 juni 2005 vandaag worden we medisch gekeurd door een onafhankelijke huisarts. Verklaring van de arts meteen op de post gedaan, naar de Raad voor de Kinderbescherming.

19 juli 2005 onze eerste afspraak met de Raadsmedewerkster. Vol spanning wachten we op de Raadsmedewerkster. Het gesprek duurt ongeveer een uur. We hebben het getroffen een leuke, spontane raadsmedewerkster.

26 juli 2005 de tweede afspraak, we hebben onze levensgeschiedenis op papier gezet.

2 augustus 2005 alweer onze laatste afspraak, de gesprekken zijn ons erg meegevallen. De raadsmedewerkster geeft aan dat wij op 11 augustus in Zwolle kunnen komen om het gezinsrapport door te nemen. Dit gaat alweer vlotter dan we gedacht hadden.

11 augustus 2005 op naar Zwolle om ons rapport te lezen. Ze heeft een mooi rapport geschreven, ze brengen een positief advies uit. Na een paar kleine aanpassingen kan het van ons doorgestuurd worden naar Ministerie van Justitie.

16 augustus 2005 geweldig wij hebben de beginseltoestemming van het Ministerie van Justitie.

 

Aanmelding bij vergunninghouder Wereldkinderen

20 augustus 2005 krijgen we informatie van Wereldkinderen toegestuurd. We hebben eindelijk ons wachtlijstnummer. Het inschrijfgeld en 1e voorschot van 350 euro hebben we meteen overgemaakt.

15 september 2005 we kregen telefoontje van Wereldkinderen, we mogen donderdag 6 oktober op intakegesprek komen, spannend.

6 oktober 2005 vandaag op intakegesprek bij Wereldkinderen. We hadden eigenlijk verwacht dat we daar te horen zouden krijgen welke documenten we konden gaan verzamelen, dit was niet het geval. Het eerste gesprek is een oriënterend gesprek, waarbij de adoptiemogelijkheden worden besproken.

7 oktober 2005 vandaag al het verslag ontvangen van het intakegesprek, waarin bevestigd wordt wat onze bemiddelingsmogelijkheden zijn. Tevens de factuur ontvangen om het tweede voorschot voor de bemiddeling te betalen. We hebben natuurlijk meteen het bedrag overgemaakt.

 

Wachten

13 oktober 2005 contact opgenomen met Wereldkinderen om iets meer duidelijkheid te krijgen over de te verwachten totale wachttijd.

4 maart 2006 al bezig geweest met de kinderkamer. De muur hebben we knaloranje gemaakt. Het is super geworden.

30 maart 2006 ontvangen we de nieuwsbrief van Wereldkinderen. In het stukje over Colombia staat dat er interlandelijk steeds meer wordt geadopteerd en dat door normbesef steeds minder kindertjes worden afgestaan voor adoptie. Dit is natuurlijk een hele mooie ontwikkeling voor Colombia. In de brief lezen we verder dat voor Thailand 25 nieuwe aanvragen kunnen worden ingediend. Over Zuid-Afrika staat ook een mooi stukje. We zullen de volgende dag contact opnemen met Wereldkinderen voor advies over onze gevoelens.

31 maart 2006 nemen we contact op met Wereldkinderen. De medewerkster geeft aan dat het contact met Colombia het meest onzeker is. Wij geven aan dat we voorkeur hebben voor Thailand of Zuid Afrika. Als we voor Thailand gaan dan zijn de kindjes minimaal 1,5 jaar. Bij  Zuid Afrika hebben we kans op een kindje van 0-12 maanden. Ze vindt het zeker verstandig om deze beslissing te nemen. Indien we voor 1 van deze twee landen kiezen kunnen we heel snel de documenten verzamelen.

1 april 2006 we hebben er de afgelopen 2 dagen heel goed over nagedacht en hebben besloten om voor Zuid-Afrika te gaan. Nu we dit besluit hebben genomen beseffen we dat de procedure nu een stuk sneller zal gaan. De procedure zal 6 t/m 12 maanden zijn.

De afgelopen tijd hebben we al vaak naar babykamertjes gekeken. Vandaag  gaan we weer op pad en heel toevallig kan de kamer die we zo mooi vonden  binnen twee weken geleverd worden. We vinden het natuurlijk heel leuk als we in het fotoboek, wat we moeten opsturen, een mooie foto van de kinderkamer kunnen plakken. Kamer zal 7 april al bezorgd worden, geweldig.

5 april 2006 om de kinderkamer gereed te maken, zal Marcel samen met een vriend het laminaat vandaag leggen. Het is heel mooi geworden.

7 april 2006 de kinderkamer is geleverd, we zijn niet uit de kamer weg te krijgen. Iedere keer weer even kijken zo mooi vinden we het. We hebben al zoveel leuke knuffels gekregen van familie en vrienden, die staan zo leuk in het kamertje.

8 april 2006 vandaag zijn we naar babyshop geweest voor accessoires voor de kinderkamer. Erg leuk om daar rond te lopen. Mooi badje, aankleedkussen, borstel, luieremmer, enz. gekocht. Snel naar huis om de kamer verder in te richten.

12 april 2006 telefoontje van Wereldkinderen we mogen dinsdag 2 mei op de landenintake voor Zuid-Afrika komen. Geweldig dat is mooi snel. Zijn al druk bezig om de documenten te gaan verzamelen. We gaan eerst nog een weekje op vakantie naar Tunesie, waarschijnlijk onze laatste vakantie met z’n tweeën, we vertrekken zaterdag 15 april.

28 april 2006 vandaag weer bij de babyshop geweest, hebben we een knalrode Quinny kinderwagen gekocht.

2 mei 2006 vandaag is een spannende dag de landenintake. We gaan mooi op tijd van huis, zodat we ruimschoots op tijd zijn. Eerst heeft een maatschappelijk werkster verteld hoe de situatie in Zuid-Afrika is en onder welke omstandigheden kinderen worden afgestaan ter adoptie. Daarna kwam een medewerkster uitleggen welke documenten we allemaal moeten verzamelen. Gelukkig hadden we al doorgekregen van anderen welke documenten we moeten verzamelen. Er waren een aantal kleine aanpassingen. Na 2 uren weer naar huis kunnen we druk aan de slag gaan.

12 mei 2006 in de afgelopen dagen zijn we heel erg druk geweest met het verzamelen van de documenten en het maken van een fotoboek. Met uitzondering van de verklaringen omtrent het gedrag hebben we alle documenten klaar. Mirjam is vandaag samen met een vriendin naar Den Haag gereden om alle documenten af te geven op kantoor van Wereldkinderen, een hele opluchting. Bij thuiskomst  bleek dat toevallig vandaag ook de verklaringen omtrent gedrag per post waren gekomen.

13 mei 2006 vandaag de verklaringen omtrent het gedrag aangetekend verzonden naar Wereldkinderen, zodat Wereldkinderen dinsdag al onze documenten heeft. We hopen dat komende week ons dossier naar Zuid-Afrika zal worden verzonden. Spannend we wachten de bevestigingsbrief af, waarin zal staan dat ons dossier verzonden is.

24 mei 2006 gebeld met Wereldkinderen, omdat we nog steeds niet gehoord hebben dat onze documenten zijn verzonden. Ze gaven aan dat onze documenten volledig waren en verzonden zouden worden op woensdag 24 mei of vrijdag 26 mei.

25 mei 2006 vandaag kregen we van pa en ma Kooij een tas vol met cadeautjes. We mogen elke 1e zondag van de maand een cadeautje uitpakken om het wachten wat leuker te maken. We vinden het een ontzettend leuk idee en kunnen niet wachten om het eerste cadeautje open te maken volgende week zondag.

26 mei 2006 bevestigingsbrief ontvangen van Wereldkinderen. Onze documenten zijn woensdag 24 mei naar Zuid-Afrika verzonden. Geweldig, het wachten op het telefoontje kan beginnen. Vandaag waren we allebei vrij en hebben we nog een leuk nijlpaard gekocht voor aan de wand waar muziek uit komt en we konden het niet laten om wat kleertjes te kopen, verschillende maten erg leuk, kunnen we de kledingkast een beetje opvullen.

18 juni 2006 we hebben het achtergrondgeluid veranderd. We hadden eerst het nummer Circle of Life, nu horen jullie een Zuid-Afrikaans kinderliedje. We hebben een hele mooie cd met Zuid-Afrikaanse kinderliedjes gekregen.

19 juni 2006 vandaag een afspraak gemaakt voor 9 augustus om de vaccinaties te krijgen. Dan hebben we dat alweer vast geregeld, als het telefoontje komt kunnen we dezelfde dag nog vertrekken…

24 juni 2006 VANDAAG LIGGEN ONZE DOCUMENTEN EEN MAAND IN ZUID-AFRIKA. Zal het al in behandeling zijn genomen…..

2 juli 2006 Tweede cadeautje van pa en ma Kooij uitgepakt. Dit waren twee leesboeken van Pinkeltje. Aangezien wij ook van lezen houden, zullen wij ons kindje dit ook maar moeten gaan bijbrengen.

6 augustus 2006 alweer het derde cadeautje dat we mogen openmaken.  Het is een heel mooi eetbordje van Nijntje en een donker vriendje erg toepasselijk.

9 augustus 2006 vandaag in Heerenveen geweest voor de benodigde vaccinaties. Onze dtp-vaccinatie was nog “geldig”.  Hepatitis-a was niet noodzakelijk, maar we hebben de vaccinatie uit voorzorg wel genomen.

24 augustus 2006  VANDAAG LIGGEN ONZE DOCUMENTEN DRIE MAANDEN IN ZUID-AFRIKA. Spannend hoor.

3 september 2006 het vierde cadeautje opengemaakt een voorleesboekje “mijn auto”. Heel leuk, misschien houdt ons kindje wel net zoveel van lezen als wij dat doen haha.

1 oktober  2006 het vijfde cadeautje was een besteksetje van Nijntje.

5 november 2006: we wachten dus iets meer dan 5 maanden en mochten het zesde cadeautje (speeltjes voor in bad) uitpakken. Het wachten gaat op deze manier wel lekker snel. Natuurlijk hopen wij wel dat er nog cadeautjes overblijven op het moment dat wij gaan afreizen (dan wordt het dus sneller dan verwacht). Ondertussen heeft ons kindje er al een neefje bij (naast drie nichten en nog een neefje of nichtje op komst), wordt het in de toekomst bij familiebijeenkomsten in ieder geval een gezellige drukke boel. We zullen zien.

7 januari 2007  vandaag mochten we ons laatste cadeautje uitpakken. Het is een drinkbeker van Nijntje en Nina en deze past mooi bij het eetbordje en besteksetje. We vonden het heel leuk om elke maand een cadeautje te mogen uitpakken. Eigenlijk hadden we de hoop gehad dat we niet alle cadeautjes open hoefden te maken, dat we al eerder bericht zouden hebben.

13 januari 2007

Het jaar 2006 hebben we achter ons gelaten. Het is een jaar van onzekerheid geweest. Na 4 ŕ 5 maanden wachttijd heb je toch steeds weer de hoop,  zouden we binnenkort al gebeld worden. Helaas is het voor ons geen 2006 geworden. Op dit moment wachten we al bijna 8 maanden. We hopen dat het telefoontje nu snel zal komen, we zijn de weken aan het aftellen.  Elke week die voorbij is zijn we weer een stap dichter bij ons kindje. Eén ding kunnen we met zekerheid zeggen: 2007  zal een geweldig jaar worden, waarin we  onze zoon of dochter in de armen mogen sluiten.

13 mei 2007  (moederdag): Tijd voor een up-date.

Wij zijn sinds het verzenden van onze documenten naar Zuid-Afrika al weer een jaar verder. Ondertussen, door zwangerschappen van schoonzussen en vriendinnen, breid het aantal “speelvriendjes” van ons kindje steeds verder uit. De gedachte dat wij binnen afzienbare tijd ook mama en papa zullen zijn, leeft bij het zien van deze kleintjes bij ons steeds sterker. Er begint steeds meer te kriebelen.  Er gaat geen dag voorbij dat wij het met z’n tweeën het hier even over hebben. Maar gezien de vele vragen en opmerkingen van familie, vrienden, collega’s en andere bekenden zijn wij niet de enigen die “wachten”….

De gemiddelde wachttijd tussen het verzenden van documenten naar Zuid-Afrika en het voorstel is in het afgelopen jaar steeds verder opgelopen. Was deze een jaar geleden nog ongeveer 6-9 maanden, op dit moment wordt 12-15 maanden aangegeven. Ondanks dit (in onze ogen) lange wachten houden wij de moed erin, binnen afzienbare tijd is het zover………….

Als we terugkijken heeft het afgelopen jaar veel in het teken gestaan van ons aankomend kindje: Auto’s zijn vervangen voor meer praktische exemplaren, Marcel heeft een nieuwe fiets aangeschaft (met de bedoeling hier straks veel met zijn zoon of dochter mee rond te toeren), de tuin is op de schop gegaan (planten worden vervangen door gras en bestrating zodat er lekker veel speelruimte is), vakanties werden korter (om wat dagen op te sparen) maar het aantal weekendjes uit zijn opgevoerd (je moet toch “bijtanken”). Wij zijn het jaar dus redelijk doorgekomen en wij weten dat dit (lange) wachten niet voor niets is en uiteindelijk beloond zal worden door een lief kindje…… (en natuurlijk kleinkind, neefje/nichtje, speelvriend(innet)je).

22 mei 2007

Het grote moment was daar, zie het onderdeel “voorstel van Noa”